27 Aralık 2011 Salı

E-Ticaret siteleri için SEO püf noktaları

Bazı yönlerden arama motorlarının e-ticaret sitelerine karşı garezi vardır. Aslında onları suçlamamalıyız. Düşündüğümüz zaman e-ticaret siteleri içerik yönünden kullanıcılara fazla birşey sunmazlar. Ziyaret ettiğimiz birçok e-ticaret sitesinde kimi zaman ürün açıklamalarını dahi bulamayabiliyoruz yada sadece sitenin kullanmış olduğu tedarikçi entegrasyonunda gelen ürünlerin bilgilerini görüyoruz, site içi zayıf linklerde bunun üzerine eklenince ister istemez arama motorlarında istediğimiz sonucu alamıyoruz. 

Arama motorlarının en önem verdiği şeylerden birisi içerik ve daha da önemlisi eşsiz içerik dediğimiz daha önceden başka sitelerde yayınlanmamış içeriktir.

Yukarıda bahsettiğimiz olumsuzluklardan dolayı SEO çalışmalarına bizimde bir katkımız olsun diyerek bu makaleyi yazma ihtiyacı hissettik.

SEO çalışmalarımızda dikkat edeceğimiz hususlar kısaca aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

1. Mümkün olduğunca üreticiler tarafından sağlanan ürün açıklamalarını kullanmayın. Her ne kadar ürün bilgilerini girmek çok zaman alsa da ve zahmetli bir iş olsa da sonuçta ürün satıp para kazanacağımız için müşterilerin bize kolayca ulaşması gerekmektedir. Bununda en önemli yolu arama motorlarında daha üst sıralara çıkabilmektir. Sitemizin içeriği ne kadar zengin olursa ve içinde ki eşsiz içerik ne kadar fazla olursa arama motorları bizi artı puan vererek değerlendirecektir. Üreticilerden gelen ürün açıklamalarının tamamını değiştiremiyorsak bile açıklamaların üzerinde değişiklikler yaparak kendimize eşsiz içerik oluşturabiliriz.

2. Ürünlerimiz için SEO anahtar kelimeleri oluşturmalıyız. Mümkünse her ürün için anahtar kelimeler bulmalı ve bu anahtar kelimeleri sayfa başlık bilgisi, meta tag bilgisi ve mümkünse sayfaların gövdelerinde kullanmalıyız. Unutmayınız herkes marka ile arama yapmamaktadır ve bulunabilirliğinizin yolu sayfanızın içeriğinden geçmektedir.

3. Her bir sayfa için mümkünse eşsiz anahtar kelimeler bulmalıyız.

4. Ürün ve kategori linkleri basit olmalıdır ve içinde anahtar kelimeler kullanılmalıdır.

5. Tüm ürün detay sayfalarınız ana sayfadan en fazla 2 yada 3 mouse tıklaması uzaklıkta olmalıdır. Ürün detay sayfalarını mümkün olduğunca ana sayfaya yakın olarak tasarlayın.

6. Sayfa başlık bilgileri (title etiketi) mümkün olduğunca birbirinden farklı olmalıdır. Örneğin şirketinizin adı XYZ Acentası ve aracılık hizmetleri ise sadece XYZ Acentası olarak kullanın ve yanına da kategorinin adı yada ürünün adı gibi bir bilgiyi mutlaka ekleyin. Sayfalarda mümkün olduğunca farklı title bilgileri bize arama motorlarında faydalı olacaktır.

7. Sayfalar eşsiz meta anahtar (keywords) kelimelerine sahip olmalıdır. Aynı anahtar kelimeler sürekli kullanıldığı zaman arama motorları içeriği çift içerik olarak kabul edip sayfa değerlendirme derecemize kötü yönde etki edebilmektedirler.

8. Html içerisindeki meta açıklama (meta description) alanımız her sayfaya özel olmalıdır. Açıklamalar her sayfada aynı olursa 7 maddede söylediğimiz gibi bir etki oluşabilmektedir.

9. Müşterilerinizin ürünlere yorum yapması sayfanın içeriğinin eşsizleştirilmesi bakımından faydalıdır. Ayrıca sayfa içerisinde farklı kelimelerde geçeceği için arama motorlarında sayfanın bulunma olasılığı yükselecektir.

10. Site içi linkler arama motorlarına fazla birşey ifade etmez. Linklerinizde title etiketinin kullanılması arama motorlarında olumlu bir etki yaratır.

11. Ürünleriniz için RSS beslemeleri (feed) oluşturun. Arama motorları RSS beslemelerini okuyacağı için yine olumlu etki yaratır.

12. Ürünlerinizin linklerini facebook, twitter veya bunun gibi sosyal paylaşım sitelerinde yayınlayınız ve tek bir mouse tıklamasıyla yayınlanmasını sağlayınız. Bu şekilde kullanıcılar ürünlerinizi yayınladıklarından başka sitelerden sizin sitenize yönelecek linkler oluşacaktır. Biz bunları backlink olarak isimlendirmekteyiz. Backlink sayısında artış olduğunda siteniz daha popüler hale gelecektir.

13. Sitenizde ki sayfa adlarını düzenleyin. Örneğin www.siteniz.com/urunun-adi.html şeklinde ki bir link arama motoruna www.yoursite.com/?ID=1234. şeklindeki bir linkten daha fazla anlam ifade eder.

14. Siteniz sitemaplara ihtiyaç duymadan arama motorları tarafından tamamen taranabilir şekilde olmalıdır. Javascript veya flash içerik içinde başka sayfalara yapılan yönlendirmeleri arama motorları tanımadığı için bu tür yönlendirmelerden mümkün olduğunca kaçının. Arama motorları bir sayfayı okuduğunda içeriğini kolayca ayrıştıp linkleri çıkartarak diğer sayfalara ulaşabilmelidir. Sitenizde bu özellik varsa sitemaplara ihtiyaç duymadan direkt olarak siteniz herhangi bir arama motoru tarafından kolayca indekslenebilecektir.

15. Ürün resimleriniz için ALT etiketini kullanın. ALT etiketine en azından ürün adını yazdırabilirsiniz.

16. A etiketiyle tanımladığınız linklerde TITLE etiketini mutlaka kullanın. Örneğin <a href=”sayfa.htm” title=”anahtar kelimeler”>)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder